Vijf vragen aan... monteur Gerrard

Om te laten zien hoe het er op de werkvloer aan toe gaat, geven we een kijkje in onze keuken. Dit keer stellen we vijf vragen aan Gerrard Last, monteur valbeveiliging en Rope Access specialist.

Wat vind je het leukst aan jouw werk?

Ons werk is erg afwisselend. Je komt op veel verschillende locaties. Zo sta je de ene dag op een groot ziekenhuis, om de volgende dag weer een fabriekshal van valbeveiliging te voorzien. Ook factoren als omgeving, hoogte en mensen zijn elke dag anders. Dat maakt het erg leuk.

Wat is het zwaarste onderdeel van jouw beroep?

Gemiddeld lopen wij op een dag 10 tot 14 kilometer. Een deel daarvan loop je met zware spullen als ankerpunten, staalkabels en gereedschap. En er zijn ook dagen waarop we vanuit de touwen werken. Deze Rope Access klimtechniek is zwaar en vergt veel van je concentratievermogen en fysieke kracht.

Werken jullie altijd door, ongeacht de weersomstandigheden?

Er zijn weersomstandigheden waarbij wij niet meer werken. Zo schrijft de wet voor dat we bij windkracht 6 of hoger niet meer op hoogte mogen werken. Maar het belangrijkst is dat wij zelf beoordelen of een situatie veilig is om te werken. In sommige situaties kan windkracht 4 al heel gevaarlijk zijn. Ook gladheid en kou kunnen er voor zorgen dat we niet kunnen of mogen werken.

Met welke partijen kom je in aanraking op een werkdag?

Elke dag heb je met verschillende mensen te maken. Dit begint met het personeel in het pand waar je komt werken. Op het dak kom je in aanraking met installatiemonteurs, bouwpersoneel, dakdekkers, etc. Daarnaast werk je nauw samen met je collega-monteur. Dagelijks zie je elkaar 10 tot 12 uur, het is dus belangrijk dat er een klik is. Ik zie mijn collega-monteur vaker dan mijn eigen vrouw!

Welke onveilige situaties kom je het meeste tegen tijdens jullie werk?

Bij de meeste bedrijven is er een keurig protocol inzake veiligheid. Loop je vervolgens de bouw op, dan zie je situaties die niet volgens de regels worden uitgevoerd. De onveilige werksituaties die wij tegenkomen zijn steigers die niet goed opgebouwd zijn, kranen die over personeel heen draaien en het werken buiten de veilige zone van vier meter van de dakrand zonder valbeveiliging. Het is aan ons om deze dingen aan te geven en niet te werken als de situatie onveilig is. Gelukkig helpen wij om het veiliger te maken!