Valbeveiliging op de bekendste toren van Zwolle, de Peperbus
Op 51 meter hoogte heeft Eurosafe Solutions netten aangebracht op de Peperbus in Zwolle. Dit biedt de bezoekers een veilig uitzicht over de stad. De wens van een veiligheidsconstructie kwam voort uit een aantal tragische gebeurtenissen rond de toren, in de jaren voorafgaand aan de plaatsing van de netten.
Over de constructie is lang nagedacht. Door te kiezen voor een relatief lichte constructie verandert het aanzien van de toren (vanaf straatniveau) nauwelijks. Ook het uitzicht op ruim 50 meter hoogte, blijft goed. Dat is voor de mensen, die 263 traptreden hebben gelopen, belangrijk.
Architect Maarten Fritz heeft verschillende oplossingen uitgewerkt, die door de het team Monumentzorg van gemeente Zwolle zijn bekeken en beoordeeld. Louis van Oldeniel, Directievoerder bij gemeente Zwolle: “Het liefst zouden wij geen toevoegingen willen zien op de Peperbus maar omdat de veiligheid voorop staat, hebben we gekozen voor een raamwerk ontworpen door de architect. Het roestvrijstalen net is aangebracht op basis van een kostenefficiënt, compleet en duidelijk plan van Eurosafe Solutions.”
Probleem
De Peperbus kent een lange geschiedenis en is één van de belangrijkste monumenten van Zwolle. Om te voorkomen dat er meer ongelukken plaatsvinden vanaf de balustrade, is de gemeente op zoek gegaan naar een oplossing. Deze oplossing moet de veiligheid van de bezoekers borgen, met een minimale impact op het monument.
Oplossing
Om een veilige situatie te creëren voor bezoekers, waarbij de Peperbus zo min mogelijk wordt aangetast, is gekozen voor een net. Een constructie ontworpen door architect Maarten Fritz.
Eurosafe Solutions heeft de praktische uitwerking op gedetailleerde tekeningen verzorgd. De doordachte netconstructie zorgt ervoor dat de bewegingsvrijheid voor de bezoekers op de toren intact blijft. Daarnaast wordt het aanzicht van de toren niet verstoord.
Resultaten
- De netconstructie garandeert een veilige situatie op hoogte;
- De oplossing handhaaft de bewegingsvrijheid voor bezoekers;
- De toegepaste netten hebben nagenoeg geen impact op de bouwkundige constructie van de Peperbus;
- De constructie tast het aanzicht van het monument niet aan. De netconstructie is in een proefopstelling een half jaar lang aan een praktijktest onderworpen. Na deze proefperiode hebben de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeentelijke welstand- en monumentencommissie de oplossing goedgekeurd;
- De constructie is zo ontworpen en aangebracht dat de balustrade bruikbaar blijft.
Waarom Eurosafe Solutions
Louis van Oldeniel vertelt: “Eurosafe Solutions kwam met een compleet en duidelijk projectplan. Daarnaast bood Eurosafe Solutions de meest voordelige oplossing. Dit op basis van een efficiënte en daardoor kostenbesparende werkwijze. De flexibiliteit en de strakke planning zorgden voor een prettige samenwerking. Die planning was cruciaal omdat de Peperbus voor het aanbrengen van de netconstructie voor bezoekers gesloten moest worden. De sluitingsperiode wilden we uiteraard zo kort mogelijk houden.”
Gemeente Zwolle
Die planning was cruciaal omdat de Peperbus voor het aanbrengen van de netconstructie voor bezoekers gesloten moest worden. De sluitingsperiode wilden we uiteraard zo kort mogelijk houden.
Over de gemeente Zwolle
Binnen de gemeente Zwolle is veel erfgoed aanwezig. Het erfgoedbeleid is gericht op duurzame instandhouding van de historische waarde. Vanuit dit beleid wordt met veel zorg gekeken naar de impact van (renovatie)plannen op een gebouw.
Mark Orie, Accountmanager bij Eurosafe Solutions, vertelt: “Wij hechten veel waarde aan flexibiliteit en het minimaliseren van de impact op de omgeving. Daarbij was het bij dit bijzondere project van belang om goed te luisteren naar de behoeftes van de gemeente. De esthetische en historische waarde van de toren stond voorop. Daarin was de opdrachtgever leidend.”